onsdag 5 november 2008

Asiater och alkohol..

Nu ska jag berätta hur det egentligen står till med asiater och alkohol en gång för alla eftersom många verkar ha missuppfattat detta.

85% av östasiaterna dvs. Kina, Japan, Korea, Tailand, Taiwan etc. saknar ett ensym i levern som bryter ner alkohol. När de dricker uppstår en sorts allergisk reaktion och de blir röda i ansiktet och på kroppen beroende på hur mycket de dricker. Det innebär inte att de blir mer berusade utan endast rödflammiga. Däremot är många östasiater mindre i storlek och har inte alls samma alkoholvanor som vi västeuropéer, därför blir de i många fall lättare berusade.

5% av européerna saknar detta ensym och reagerar precis likadant.

Peace..

3 kommentarer:

Jen sa...

Tjena! Är mitt uppe i projektarbetshetsen - och mitt projekt råkar handla om asiaters alkoholtålighet, bland annat. Delar du med dig av din källa? Vart har du hittat informationen? Mail: j1ennie@hotmail.com Thanks, J.

Viking sa...

Finns flera olika enzymbrister i olika asiatiska grupper. Vanligast är de som får de charmigt röda (Antabus-style), absurt fulla av två småkoppar saké som myten och sanningen säger eller min personliga favorit när de går direkt till stenhård bakfylla utan att passera fylla. (Hade en kollega förr som var av den kategorin.) Kolla upp diamine oxidase (DAO) och histamine-N-methyltransferase (HNMT). Alcohol dehydrogenase kan också vara intressant då det har att göra med aldehyder och sånt charmigt som kontrollerar bakfylla. Kom ihåg, engelska är lättare att hitta saker på än svenska.

Areyanna sa...

Interesting=) hört nått likande men aldrig tänkt på det mera,.. kanske stämmer vem vet?

 
Myblogg.se Blogglista.se Topplista Favoritlistan.se Personligt